Don Miguel Ruiz komt naar Nederland

Don Miguel Ruiz sjamaan

Zaterdagmiddag 27 oktober zal Don Miguel Ruiz sjamaan samen met zijn zoon Don José Ruiz, tijdens een unieke lezing in de Doelen in Rotterdam spreken over de veranderingen die we nu allemaal doormaken. Zij laten laat ons zien hoe we de oude Tolteekse wijsheden kunnen toepassen in het dagelijkse leven.

Waarheid bestaat niet

Don Miguel Ruiz is een sjamaan die op mij indruk maakt omdat hij de vinger precies op de zere plek durft te leggen. Waarheid bestaat niet zegt hij in zijn meesterschap in liefde, het is waarheid voor jou als het in jou resoneert, als het in jou waar is. Die les heb ik ondertussen, en hij was als dubbele boogschutter en altijd op zoek naar waarheid niet makkelijk, ook geleerd. Maar Ruiz zegt nog veel meer dingen die ik in mij als zoekende mens voel resoneren. Hij is een meester die uit een oude traditie zijn meesterschap deelt. Als sjamaan uit een lange lijn van sjamanen uit de Tolteken weet hij waar hij over spreekt. En juist daarin ervaar ik hem als een origineel en wijs man. Want waar veel traditionele medicijnmensen (mannen en vrouwen) vaak de mist in gaan, blijft Ruiz bij zijn misschien wel belangrijkste boodschap; waarheid bestaat niet. Geen dogma’s en valse belofte, geen piramide van macht structuren die je klein en zwak houden. Nee Jij kan wijs zijn als je vrij durft te zijn en origineel. Dat is waar sjamanen en medicijnmensen die ik door mijn werk en leven heb ontmoet altijd aan hebben voldaan. Je bent wijs als je origineel en vrij kan zijn. En was dat niet de letterlijke vertaling van het woord sjamaan, hij die wijs is? Don Miguel Ruiz sjamaan

Vijf inzichten

We dromen de werkelijkheid zegt hij verder en als je een meester dromer bent dan leef je in de hemel. Dat kan alleen maar als je kan begrijpen dat waarheid een kooi is die door anderen gemaakt is. Veel mensen leven nog in hun eigen gecreëerde nachtmerrie,  dat is niet nodig weet deze meesterdromer Ruiz. Je ontwaken en het begin van je meesterschap is overigens heel bereikbaar. Don Miguel Ruiz heeft geen dikke boeken nodig om zijn wijsheid te delen. Alles wat in het Nederlands vertaald is en door Ankh Hermes wordt uit gegeven is al meerdere keren herdrukt maar is nooit dikker dan 200 pagina’s. Met vijf inzichten die het energieveld in en om je schoon houden kan je al beginnen. Heel simpel zegt hij als je roddelt en er wordt over jouw geroddeld zet je een negatieve energie in. Dus spreek en wees onberispelijk in je woorden. Als schild voor wat anderen van jou vinden is het tweede inzicht: vat niets persoonlijk op. En om te voorkomen dat je je zelf gek denkt is er de derde: ga niet uit van veronderstellingen. Deze zijn namelijk zelden waar. En om jezelf recht op je pad te houden is het goed om het vierde gebod te begrijpen: doe altijd je best.. En de laatste is wees kritisch maar leer te luisteren. Don Miguel Ruiz is daarin ook weer een mooi voorbeeld van een wijs man. In meesterschap in Liefde lees ik de volgend tip; geloof mij niet. Alleen wat waar is voor jou, wees kritisch, is waar. Maar als je niet kan luisteren gaan zelfs die boodschappen aan je voorbij. Hij raadt je in  het zelfde stuk ook aan andere en je zelf niet te serieus te nemen. De grondhouding blijft steeds; alles is een leugen tot dat je de waarheid zelf ervaart. Don Miguel Ruiz sjamaan

Kijk naar alles met de ogen van liefde

Waarom ik blij ben met het bezoek van Don Miguel Ruiz? Omdat er naast veel te lezen over deze bijzondere man ook nog het verhaal gaat dat de ontmoeting met hem een belevenis is. Zijn energie is te vergelijken met een verlichte boeddhist.  Olivier Clerc was er zo van onder de indruk dat hij er zelfs een prachtig boek over schreef. Olivier zegt er over: ik voel me gekend en onvoorwaardelijk geliefd. Er vind energetische een verschuiving bij hem plaats die slechts in luttele secondes gebeurt. Langer was de eerste interactie niet eens. Maar wat Olivier ervaart is ook wat Don Miguel Ruiz niet alleen schrijft maar ook leeft; kijk naar alles met de ogen van liefde. Want dat is de healing, dat is de weg naar een andere wereld. Een wereld die niet op een psychiatrische inrichting lijkt maar op die hemel waar we allemaal van dromen. Don Miguel Ruiz wordt vergezeld door zijn zoon, de volgende sjamaan in rij. Don Miguel Ruiz zal binnenkort misschien te oud zijn om te reizen. Don Miguel Ruiz sjamaan

27 oktober in de Doelen, Rotterdam

Als ik ongevraagd een tip mag geven; boek nu vast voor deze bijzondere ontmoeting. Het zou wel eens de laatste mogelijkheid kunnen zijn om hem live te ontmoeten. Veel van de oude medicijnmensen die ik heb mogen ontmoeten maken nog steeds een deel uit van mijn leven en denken. Ik dank Grandfather Wallace Black Elk, sun Bear en Archie fire lame deer voor hun moed om naar Europa te komen en ons te inspireren. Ik zie uit naar de ontmoeting met  Don Miguel Ruiz sjamaan.

Wil je er ook bij zijn? Hier lees je meer over de meeting in de Doelen in Rotterdam en hier kan je een kaartje kopen. Don Miguel Ruiz sjamaan

Peter de Haan, Sjamanistische leraar en healer verbonden aan sjamaan.nl

 

2 antwoorden
 1. tommy
  tommy zegt:

  goede dag

  vroeg mij af waneer don miguel weer naar nederland komt enig idee??
  wellicht weet u dat..zou hem graag willen ontmoeten.lees zijn boeken al jaren
  vandaar

  grtn tommy hagen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.